Hoe wij de Bijbel lezen?

Toen ik met een groep het verslag van de discipel van Jezus, Mattheüs, ging lezen kwamen we to verbijsteren ontdekkingen. Het was de eerste keer dat zij dit boek uit het Tweede Testament van de Bijbel lazen.

Toen ik ter voorbereiding de eerste twee hoofdstukken las dacht ik, oooh ja, dat heb ik vaker gelezen. Er was weinig tot niets wat mij opviel. Toen ik echter de bril van een 'niet-weter' op ging zetten kwam de inhoud van die twee hoofdstukken totaal anders bij mij binnen. De hoofdstukken geven een geslachtsregister en de geboorte van Jezus weer. Enkele van die ontdekkingen wil ik graag met jullie delen.

Een van die ontdekkingen was dat het geslachtsregister begint bij Abraham en naar verwachting niet bij Adam en Eva. Hun vraag aan mij: Waarom? Een andere ontdekking was dat David als koning wordt genoemd en Salomo niet. Mijn vraag aan hen: Wat zou Mattheüs hiermee willen zeggen. Verder dat van Abraham tot Jezus drie maal veertien dat tweeënveertig geslachten zijn. En dat is ongeveer 2.500 tot 3.000 jaren. Wat een best lange periode is. En dat er vaak staat: Opdat vervuld zou worden... Na het een en ander uitgelegd te hebben over Abraham, want de Joden noemden zich kinderen van Abraham, en over David als beeld van Jezus de Grote Koning die de Joden verwachten, was hun conclusie:

God is trouw! Hij doet wat Hij zegt al duurt het 2.500 a 3.000 jaren. En reflecterend vroegen zij zich af. Hoe trouw ben ik? Ben ik te vertrouwen. Ben ik trouw aan mezelf en naar de ander? Een prachtig principe om over na te denken maar nog mooier om tot actie over te gaan. Handelen in relaties waarin we die trouw niet hebben getoond en die rechtzetten door verantwoording te nemen, vergeving te vragen en doen wat nodig is.

Het ooh, ja dat heb ik vaker gelezen is niet behulpzaam bij het Bijbel lezen. De Bijbel wordt dan saai. De Bijbel zoekend naar principes lezen maakt de Bijbel spannend en dan doet het een appel op ons leven.

Bijbel lezen kan best leuk en spannend zijn als je er acties aan toevoegt. Zelfs heel spannend...


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Hoe wij de Bijbel lezen?

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag