Normen, Waarden en Principes

Onlangs zat ik met respect naar Gert-Jan Segers te luisteren die een klein boekje open deed over zijn nieuwe boek en de Nederlandse politiek. Terwijl ik zat te luisteren kwam er een gedachte bij mij op.

Het is makkelijker een norm vast te stellen dan de voorafgaande waarden te benoemen. Dat bleek al toen ik heel jong was en ik mijn moeder vroeg: Waarom moeten we trouwen? Haar antwoord was: Omdat dat hoort! De regel hanteren is makkelijker dan uitleggen waar de regel vandaan komt. Een regel komt doorgaans voort uit een of meerdere waarden.

Het is al moeilijk om waarden wast te stellen, maar nog ingewikkelder om de voorafgaande principes te bepalen. Als we dus spreken van normen en waarden klinkt dat voor mij als het paard achter de wagen spannen. We kunnen beter spreken van waarden en normen omdat de waarden voorafgaan aan de normen, de regels. Om kort te gaan een principe is een universele door God gegeven wetmatigheid en voor christenen een vrucht van de Boom des Levens. Zo'n principe wordt in een bepaalde tijd, cultuur en generatie gedefinieerd als een waarde waar vervolgens regels en zelfs wetgeving uit voortvloeien.

Het niet hebben van een ijkpunt waar we onze principes, waarden en normen aan kunnen toetsen leidt tot wetteloosheid en zelfs de 'waarheid' dat er geen absolute waarheid is. Er is dan volgens sommigen ook niets te kennen of zeker te weten... Ieder kan zijn eigen waarheid hebben. Zelfs als het gaat over de uitleg van de Bijbel.

Komt dit bekend voor?

Waar ijk jij je waarheid aan?

PS Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Normen, Waarden en Principes

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag