De IK bv. of de ANDER nv.

de IK BV of de ANDER NV

Getroffen zit ik op een stoel een citaat te lezen. Het is een soort wake-up call dat door mij hoofd gaat. De woorden trillen nog na in mijn lijf als ik het volgende lees:

"De ANDER maakt wie of wat ik ben. Er is eerst de ANDER, zegt de Franse filosoof Emmanuel Levinas, die mij aankijkt en door zijn blik wordt ik pas zelf. Ik ben omdat de ANDER daar is."

Deze manier van denken sluit niet aan bij het denken van de IK BV. Wat het wel doet is verwoorden hoe de God van de Bijbel er over denkt.

In de Bijbel vind ik verdacht veel zinsneden die gaan over de ander. Niet mijn geluk maar het geluk van de ander. Niet liefde voor mij maar mijn liefde voor de ander. De ander staat centraal bij de ANDER. En als ik beelddrager ben van de ANDER dan zou mijn leven ook meer moeten draaien om de ander. Want in het liefhebben van de ander heb ik de ANDER lief, leert de Bijbel mij.

We leven weliswaar in de IK BV maar als volgelingen van Jezus zijn we geroepen om te leven in de IK BV naar de overtuigingen van de ANDER NV. Want zo leert de IK BV de ANDER kennen. Zo zou de wereld een stuk mooier worden. Dan zou eenzaamheid en egoïsme uitgebannen worden. Honger zou verleden tijd worden en oorlogen niet meer bestaan.

Het grote JA MAAR, is wat we als excuus gebruiken om te blijven doen wat we altijd doen. En dat is meegaan, ook als volgelingen van Jezus (en ja, daar ben ik er ook een van) met de waanzin van de IK BV. Ik besluit om me meer en meer bewust te orden van deze IK BV en mij te gaan gedragen naar de ANDER NV. En ja, dat kan met behulp van de Ander.

Wat kies jij?


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De IK bv. of de ANDER nv.

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag