A Battle to Win You Loser

Een strijd om te winnen
Ik ben een slachtoffer van mijn denken?

In zekere zin is dat waar... Wat je denkt is wat je spreekt en wat je spreekt is wat je doet. En weet je, dat denken levert ons best veel op en het beperkt ons soms op een vervelende manier. We willen regelmatig een andere uitkomst in onze relaties en situaties in ons leven en we zijn best bereid daar wat voor te doen. Ja, we vechten er zelfs voor en gaan ervoor door de hel. En vaak krijgen we dezelfde resultaten en uitkomsten en we gaan nog harder vechten.

Mijn advies? Stop met vechten!

Als we doen wat we altijd doen dan krijgen we wat we altijd kregen... toch? Hoe bijzonder is dat. We blijven doen wat we altijd doen en we verwachten een andere uuitkomst. Maar kijk eens naar waar ons doen vandaan komt! Uit ons denken toch? Zijn we bereid ons denken te veranderen? Vaak hoor ik dan: "Dat wil ik wel maar ik kan het niet!" Als we op dat punt zijn aangekomen dan zijn we een slachtoffer van ons denken. En het rare is we kunnen ons denken wel veranderen! Ja, het is reuze spannend om ons denken te veranderen. Want nú weet je de uitkomst van je denken en je handelen, maar wat als jij je denken en handelen verandert? Dan weet je niet wat de uitkomst zijn zal. En dat betekent geen zekerheid meer. Spannend....!

De Deens filosoof Søren Kierkegaard herkende die dynamiek en schreef:

"Veel christenen hebben een niveau van wanhoop gevonden waarmee ze kunnen leven en noemen dat geluk."

Dit is niet iets waar we als christenen trots op kunnen zijn lijkt mij. En dit geldt niet alleen voor christenen, het geldt voor de hele mensheid. Wij hebben een niveau van leven gevonden wat maar zelden, in onze eigen ogen, het volle leven is dat we zouden willen. Het is meer een 'overleven' dan het 'volle gewenste leven'.

Maar hoe dan?

De eerste vraag die we onszelf dienen te stellen is: Ben ik echt blij met het 'overleven' in mijn leven, ben ik blij met de beperkingen? Zo ja, verander dan niets. Zo nee, dan heb ik goed en slecht nieuws: Het goede is je hebt de macht om te veranderen! Het slechte is veranderen vraagt toewijding. Het zal namenlijk niet één, twee, drie gebeuren en het zal eng en spannend zijn.

Mijn advies is toch? Kies voor het volle leven!
Stap 1: Word je bewust van je gedachten, je overtuigingen?

Besef wat die overtuigingen je aan positieve en negatieve ervaringen opleveren. Wees daar niet te makkelijk in. Ik bedoel neem er de tijd voor, anders wordt je straks ingehaald door je oude overtuigingen.

Misschien is het hier handig om een voorbeeld voor jou als lezer te gebruiken.

Stel mijn overtuiging is: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Of in Jip en Janneke taal: Het duurt lang om iemand te vertrouwen, en dat vertrouwen moet iemand winnen. En dat vertrouwen is zo weer gebroken.

De winst die het je oplevert is: Niemand is te vertrouwen en ik moet achterdochtig zijn. Je zult altijd wel iets vinden dat die overtuiging bevestigd en dat geeft een goed gevoel. Je achterdocht maakt dat uiteindelijk jij alleen jezelf vertrouwd, geloofd en dat maakt jou god in je eigen leven. En ook dat is een goed gevoel. - Let op hoe belangrijk gevoel is. - En je zult ervaringen hebben gehad die je behoed hebben voor grote teleurstellingen.

Het verlies dat je lijdt is in relaties. Elke gezonden relatie heeft als één van de pijlers vertrouwen. Als je iemand niet vertrouwd dan kun je zeggen, dat de verbinding die je met die persoon hebt oppervlakkig zal zijn... Het niveau van 'geluk' waar Søren het over heeft. Je bent er 'gelukkig' mee. En je haalt niet uit die relatie wat er in kan zitten namenlijke een diepe verbondenheid. Je zult geen diepe verbondeheid en ook geen grote teleurstellingen hebben, maar ook geen fantastische overwinningen om te vieren omdat je een risico hebt genomen. Deze weg van wantrouwen of ongeloof leidt van oppervlakkigeheid en zonder diepe verbondenheid, naar eenzaamheid -want jij alleen bent te vertrouwen- en dan naar zinloosheid. En je kunt misschien al raden waar die weg uiteindelijk heen leidt... de dood.

Misschien een rare vraag maar toch stel ik hem je: Vertrouw jij jezelf voor honderd procent?

stap 2: Kies de waarheid die je wel wil volgen zeer zorgvuldig.

In het voorbeeld zou je kunnen kiezen om een basis houding aan te nemen om mensen te vertrouwen. Vertrouwen is namelijk een keuze en niet iets wat te verdienen is. Ik kies er zo voor om jou als lezer te vertrouwen. Vertrouwen dat je niet iets raars met deze tekst gaat doen. En natuurlijk weet ik ook dat er mensen zijn die niet te vertrouwen zijn. Mijn grote voorbeeld is Jezus. Hiij koos er voor om Judas te vertrouwen en Hij wist dat Judas niet te vertrouwen was. Ook ik kan gedesillusioneerd worden en dan?

stap 3: Maak je nieuwe overtuiging praktisch.

Ik bedoel daarmee koppel er actiestappen aanvast. Kies er bijvoorbeeld voor om iemand deelgenoot te maken van deze nieuwe stap in je leven. Je schenkt iemand vertrouwen. Bepaal daarvoor een moment zodat je je kunt zeggen: Ik ga dat-en-dat vertellen aan die-en-die voor... en dan noem je een datum.

Op het moment van actie - wat je waarschijnlijk zeer spannend zult vinden - krijg je een nieuwe ervaring. Die ervaring kan goed en slecht zijn. Ongeacht de uitkomt, laat je niet van de wijs brengen en doe het opnieuw en opnieuw en opnieuw en je zult merken, dat de meeste mensen je vertrouwen waard zijn. Net als jij.

Je zult ook merken dat relaties gaan groeien en dat vertrouwen hebben tijd, geld en energie spaart. Het levert je zeer waarschijnlijk veel op. Niet omdat ik dat zeg, maar omdat onze Maker dat in Zijn woord zegt. God vetrouwt ons en - dat weet ik wel zeker - ook tegen beter weten in. En wat je ook zult merken is, dat je geen slachtoffer van je denken hoeft te zijn. De keus is aan jou!


Neem je leven in handen en maak jezelf vrij.
Vrij van 'het slachtoffer zijn' van je eigen denken!

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


A Battle to Win You Loser

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag