Ik onderzoek niet... ik weet... (denk ik?)

Tijdens deze hele corona crisis vraag ik me af of mensen nog zelf logisch nadenken. Als ik mijn kleindochter vraag hoeveel poten een olifat heeft dan zegt ze: 'Vier!' Omdat olifanten normaal vier poten hebben.

Ik hoor bijvoorbeeld opmerkingen als: 'Ik laat mij vaccineren voor de ander', of: 'Als we ons allemaal laten vaccineren dan krijgen we het virus er wel onder'. Is dat waarheid? Een halve waarheid? Een onwaarheid? Ik laat me vaccineren voor mijzelf. Net als bij al die andere vaccinaties die in mijn gele boekje staan.

Logica was niet mijn allerbeste vak tijdens mijn opleiding maar een vak als statistiek vond ik wel leuk. Met name hoe ik overtuigend kon liegen door statistieken verkeerd te interpreteren. In de logica zat dan altijd een fout of de presentatie was eenzijdig vol aannames.
Ik heb met belangstelling de afgelopen maanden het 'Green Team' gevolgd en hun interpretatie van de data van RIVM/OMT, GGD, NICE en LCPS. https://maurice.nl/blog/uitkijktoren/ Ik kwam tot de conclusie dat de mensen van het Green Team vrij nauwkeurige uitspraken deden over de te verwachten uitspraken van het RIVM/OMT en daarmee van de Rijksoverheid, zonder namen te noemen.
Kijk je naar de afbeelding van de olifant dan kan ik je wijs maken dat die vijf poten heeft. Simpel tellen toch? Of is het zo dat een olifant vier poten heeft? Ons gezonde verstand wordt in de war gebracht door de tekening, de omstandigheden. Ben ik nu gek? Nee hoor, een normale olifant heeft vier poten. De tekenaar heeft ons optisch bedrogen. Dat heb ik afgelopen maanden ervaren toen ik naar het nieuws over corona luisterde.
Is het corona virus dan niet gevaarlijk? Ja, natuurlijk wel. En niet voor iedereen even gevaarlijk en voor velen helemaal niet. Ja, maar er sterven toch een heleboel mensen aan het virus? Ja, maar niet veel meer dan aan het griepvirus. Ja, maar die oversterfte dan? Die schommelt jaarlijks. Vorig jaar hadden we een ondersterfte. Ja, maar...
Ik denk dat aan de hand van dit voorbeeld al veel mensen met het lezen zijn afgehaakt. Helaas, moet ik constateren dat dat de 'weters' zijn. 'Weters' zijn mensen die 'de waarheid' hebben of beter gezegd 'hun waarheid' heeft hen. Zij zijn niet meer instaat om te onderzoeken.
Het bijzondere van het christelijke geloof is, dat Jezus niet zei: 'Weet en je zult hebben.' Nee, Hij zei tegen Zijn volgelingen: 'Zoek, vraag, klop en je zult vinden' Dat is bijzonder omdat in het volgen van Jezus de vraag stellen blijkbaar belangrijker is dan het hebben van een antwoord.
Wat voor mij duidelijk is, is dat ik alles - dus ook mijn 'waarheden' - onderzoek en het goede behoud. En wat goed is dat vind ik uit door naar feiten en naar de geschiedenis te kijken.
Helaas hebben de vaccins tegen corona nog geen geschiedenis... Dat wil zeggen we weten niet of ze op lange termijn vervelende bijwerkingen gaan hebben. Straks blijken ineens gevaccineerde jongens onvruchtbaar te zijn. Oeps, foutje. En verantwoordelijk is niemand. Dat in tegenstelling tot vitamine D, zink en hydroxychloroquine. Dat laatste is al door miljarden mensen geslikt tegen malaria en met zeer geringe bijwerkingen.
Zeg het maar...
Neem niet alles aan wat specialisten in de theologie of medische wetenschappen zeggen, want zij onderzoeken niet alles heb ik proefondervindelijk gemerkt.
De kinderlijk nieuwsgierige mens kan het betere antwoord hebben, omdat die alles onderzoekt en het goede behouden zoals Jezus zei.

De meest ingewikkelde onderwerpen kunnen we uitgelegd krijgen aan de meest trage van begrip zijnde mens, mits hij er zich nog geen idee over heeft gevormd;

maar de eenvoudigste zaak kunnen we niet duidelijk maken aan de intelligente mens, als hij zonder te twijfelen, vast overtuigd is dat hij al weet wat hem voorgelegd is.
Leo Tolstoy

Geniet van je dag!

Wil jij ook leven vanuit Bijbels principes? Lees dan mijn boek: 'Geef Mij je hart en diee wat jij wilt!"


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Spreuken 3: 5-7
Onderzoek kan je ook op verkeerde wegen en denkbeelden brengen.
Groetjes Marijke.
Marijke Bruijnes, op 09-07-21
Onderzoek en behoud het goede.

Ik onderzoek niet... ik weet... (denk ik?)

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag