Volgelingen van Jezus zijn - als het goed is - 'shifters'

Paradigm Shifters?

Wat is een paradigma?
Een paradigma is niets anders dan hoe de realiteit bij jou binnenkomt, de bril waardoor jij de wereld ziet. Een paradigma is een soort van filter... En let wel niet alles komt door dat filter heen. Dat is wat filters doen.

Laat me dit uitleggen aan de hand van een Bijbel verhaal
In het in het vijfde hoofdstuk van het Goede Nieuws dat Mattheüs te vertellen heeft, begint Jezus in de synagoge met het onderwijs over het Koninkrijk van God. Daaropvolgend onderwijst Jezus zijn volgelingen en zegt een aantal keren: "maar ik zeg jullie…" Daarmee maakt hij een tegenstelling, een tegenstelling tussen wat de volgelingen eerder van de schriftgeleerden geleerd hadden in de synagoge en wat Jezus hen onderwijst. Als Jezus dan klaar is dan zegt hij tegen zijn volgelingen:
'Jullie zijn het zout de aarde en het licht der wereld…'
Blijkbaar was het onderwijs in de synagoge niet in lijn met het onderwijs van Jezus, en toch kwam het onderwijs uit de zelfde bron… de Tenach, ons Eerste Testament. Tot op heden hadden de schriftgeleerden hun onderwijzigingen gestoeld op ervaringen en uitleggingen van mensen.
De bron was wel goed maar de uitleggingen daarvan door de schriftgeleerden niet. Dat die invulling het werk van mensen was kunnen we in het volgende stukje lezen:
"Dus dat wat jullie van je voorouders hebben geleerd, vinden jullie belangrijker dan wat God heeft gezegd.Wat zijn jullie toch schijnheilig! Daarom zei de profeet Jesaja[vroeger al]over jullie:'Dit volk aanbidt Mij met hun mond, maar hun hart is ver bij Mij vandaan. Ze aanbidden Mij op een zinloze manier. Want wat ze aan de mensen leren, zijn[niet mijn wetten, maar]wetten die door mensen zijn bedacht.’“ (Mattheüs 15: 6- 9 BB)
Hier staan blijkbaar twee paradigma’s tegenover elkaar. Een paradigma van de mens (de aarde/de wereld) en die van het Koninkrijk van God. Het eerste paradigma had zich genesteld in de denkwereld van de schriftgeleerden. Voor hen bestaat er geen andere uitlegging. Alles wat niet strookt met hun uitlegging is per definitie fout. Jezus was in hun ogen dus fout en dwaalleraars moesten ter doorgebracht worden.
Twee paradigma's: zelf doen of dank je wel zeggen
Het aardse of wereldse paradigma zegt: zelf doen… zelf oplossen… Dus zeiden de schriftgeleerden als je zus of zo doet en je daar en daar aan houd, precies zo volgens hoe wij het zeggen, dan ben je rein en heilig voor God. Dan ben je van zonden vrij en kom je in de hemel.
Het Koninkrijks paradigma (Jezus) zegt: Je kunt jezelf niet redden, net als de baron Von Munschhausen dat niet kon door zichzelf aan zijn eigen hoofdhaar uit het moerras trekken. De wet van God houden is onmogelijk. Je zult falen! Dat heeft Jezus zijn volgelingen in het vijfde hoofdstuk wel duidelijk gemaakt. Daarom leert hij hun een ander paradigma… en omdat te kunnen volgen zul je moeten 'shiften’ ofwel transformeren in je denken en dat betekent je oude waarheid loslaten en de nieuwe omarmen. Je realiteit zal er daardoor anders uit gaan zien.
Want ons paradigma filtert: wát we horen, wát we zien, wát we denken, wát we spreken, wát we doen en wát we voelen!
In het paradigma van Jezus hoeven we alleen maar: 'Dank je wel' te zeggen. En dan zal het beter met ons gaan. Mooi makkelijk zul je misschien denken... Daar kom je mooi mee weg.
Nu, zo makkelijk is het niet.
Ten eerste blijkt dat uit de moeite die mensen hebben om: 'Dank U wel', tegen Jezus te zeggen. Als mensen willen we namenlijk ons eigen onvermogen niet onder ogen zien. En als het zo eenvoudig zou zijn geweest dan zou de hele wereld er nu anders uitzien. En ten tweede, na dat 'Dank U wel', zegt Jezus tegen de spreker: Hou van alle mensen die je tegenkomt op je reis hier op aarde. Vergeef hen en je zult een vrij mens zijn. Geef hen en ze zullen jou geven wat je nodig hebt. Vertrouw hen en ze zullen jou vertrouwen, Respecteer hen en ze zullen jou respecteren. Ook dat vraagt moed en doorzettingsvermogen. Het is dus helemaal niet makkelijk.
Ik heb de shift knop op het toetsenbord van mijn leven ingedrukt en ik krijg steeds meer mogelijkheden.
De keus is aan jou!
Of je shift of niet, ik hou net zoveel van jou.

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Volgelingen van Jezus zijn - als het goed is - 'shifters'

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag