Ik kan alleen mijzelf veranderen

We staan er niet zo vaak bij stil maar het is echt waar. Ik kan alleen mijzelf veranderen. In sommige religieuze stromingen wordt beweerd dat de godheid mensen verandert. Als dat zo zou zijn dan zou de aarde er volgens mij een stuk beter uit zien.

Nee, helaas moet ik het zeggen: "Ik kan alleen mijzelf veranderen."

Jaren lang hebben mijn moeder, mijn vader, mijn zussen en later mijn vrouw, kinderen en vele vele anderen geprobeerd mij te veranderen en het resultaat was minimaal. En oh ja, ook therapeuten, leraars en predikanten hebben het geprobeerd, maar ook zij hadden een minimaal effect.

De enige die effect kan hebben op mijn veranderingsproces ben ik zelf.

Zelf heb ik nog geprobeerd om mijn omstandigheden te veranderen, maar ook die werkten zwaar tegen. Wat is dat toch, dat wij mensen liever de omstandigheden veranderen, en daar veel energie en tijd, ja soms geld, aan uitgeven, dan dat wij zelf veranderen in hoe wij met de omstandigheden omgaan?

Klinkt het u bekend in de oren?

Voor een christen, want zo wil ik mijzelf wel noemen, is dat allemaal niet anders. Ook wij moeten de hand aan onze eigen ploeg (denken) slaan om te veranderen. We hebben echter wel hulp gekregen, de Heilige Geest. Die Geest van Jezus wordt ook wel de Geest van Waarheid genoemd en die wil ons graag de realiteit laten zien. Maar ach, ik wil het liever niet zien, want dan kan ik niet verder leven in mijn fantasie. De realiteit is namelijk zo hard. Zij liegt niet. Of is dat juist liefdevol?

De gedachte dringt zich aan mij op of ik wel veranderen wil of dat ik liever blijf doen wat ik altijd al doe. Pfff, dan zal ik waarschijnlijk ook krijgen wat ik altijd al kreeg. Of hoop ik na ruim zestig jaren in dit leven dat er ineens een andere uitkomst zal zijn? Ook dat is een fantasie die ik graag koester.

Ik lijk wel een Maarten van Rossum met mijn kritische negativiteit. Zou het in de naam Maarten zitten? Dat hoop ik toch niet, want dan onderscheid ik mij helemaal niet meer als een positief mens.

En toch, die verandering begint bij de Geest van Waarheid, die mij de universele waarheid voorhoudt. Niet mooier, zachter, fraaier maar zoals die is. En dan? Dan ben ik aanzet. Waarmee?

Door mijn overtuigingen te vervangen door andere... Overtuigingen die Jezus mij aanbiedt, die me andere dingen laten denken, doen en misschien ook wel voelen. Is het zo makkelijk?

Nee echt níét! Vaak weet ik niet eens dat ik overtuigingen heb. Ze hebben mij meer dan dat ik ze heb. Ze reguleren mijn leven zonder dat ik daar erg in heb. Ik moet daarbij aan de filmserie The Matrix denken. Daarin krijgt iemand de keus: Slik ik de pil van waarheid of blijf ik liever de pil van mijn huidige fantasie wereld slikken?

Slik ik die van waarheid dan is dat geen makkelijke weg. Ze zal me ongemak en worstelingen geven. Mensen zullen me niet begrijpen. Ze zullen me vreemd vinden, want ik pas niet meer in hun denken. Ik doe niet meer zoals zij en dat maakt mij apart. Mensen zullen mij oordelen, veroordelen, beoordelen omdat ik andere keuzes maak, andere dingen vertel die zogenaamd niet kunnen of niet waar zijn.

Ik doe dingen die volgens mensen niet kunnen en zij verwonderen zich over het resultaat. Ze zijn jaloers op mijn vrijheid om succes te hebben en om magistraal te falen. Ze bewonderen mijn kracht in mijn kwetsbaarheid - die ik niet voel - terwijl zij zichzelf sterk voor doen.

Is dat wat ik wil?


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Ik kan alleen mijzelf veranderen

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag