Vragen stellen

Laatst zei iemand tegen mij: Wat stel jij goede vragen... en ik voelde mij vereerd. Waarom? Ik verkeer blijkbaar in goed gezelschap:

Dit staat geschreven over Jezus:

Na drie dagen vonden ze Hem in de tempel, waar Hij tussen de leraren zat, terwijl Hij naar hen luisterde en hun vragen stelde.Allen die Hem hoorden stonden versteld van zijn inzicht en zijn antwoorden. Lucas 2: 46-47

Ik weet dat in de Hebreeuwse manier van onderwijzen overwegend gebruik maakt van 'het stellen van vragen aan elkaar'. Een vraag werd dan met een wedervraag beantwoord. Zo moeten we ook deze tekst lezen. 'Allen die Hem hoorden stonden versteld van zijn inzicht en Jezus' reactie of beter wedervragen.' Het was niet gebruikelijk om een direct antwoord te geven. Jezus geeft in de evangeliën zelden een direct antwoord en als Hij een wedervraag stelt ligt daarin vaak al een antwoord opgesloten. Te denken is aan de vraag naar Jezus' bevoegdheid in Johannes 21: 23-27

Goede vragen stellen

Er zijn eigenlijk geen slechte vragen als iemand oprecht aan het onderzoeken is. Wel als iemand bewijs wil vinden over iets wat hij of zij vindt. Ook daar is van toepassing: Zoek en gij zult vinden. Een ander motief om een slecht vraag te stellen is om iemand te dwingen te kiezen uit twee slechte zaken. Bijvoorbeeld: Ben je voor of tegen abortus? of Ben je voor of tegen vaccinatie? In beide gevallen zeg ik: Ik ben voor het leven en gezondheid. Als ik mij namelijk richt op abortus of op vaccinatie dan ga ik al uit dat die opties de enige mogelijkheden zijn. Echter als ik mij richt op leven en gezondheid dan zijn er veel meer mogelijkheden.

Ik wil hiermee christenen oproepen om vragen te stellen met het oog op positieve zaken zoals gezondheid en leven.

Filters

Stel vragen vanuit een oprechht onderzoekend hart. Neem niet direct aan maar toets aan het Woord en de universele realiteit. Want wat we voor ogen zien is niet altijd de waarheid. We hebben immers allemaal onze filters.

Google en sociaal media filteren helaas ook als wij zoeken op het internet of in de media. Dus heb ik een zoekmachine gekozen die niet voor mij filtert. Zo krijg ik meer zicht op een grotere realiteit omdat er geen filter is. Zo krijg ik ineens strijdige berichten te zien en wordt ik 'gedwongen' te onderzoeken en vragen te stellen. Veel christenen vinden dat echter niet nodig, want het benadrukt onze eigen verantwoording en die schuiven we liever af. Doe maar gewoon wat iedereen doet, dan is het goed? Ik heb daar mjn vraagtekens bij.

Ik ben voor zaken... Voor het leven. Voor gezondheid. Voor geloofsvrijheid. Voor kerken. Voor genade. Voor bewogenheid. Voor individuele vrijheid. Voor gelijkheid als mensen. Voor liefde. Voor de grondrechten van de mens. Voor een gelijke verdeling van gezondheidszorg. Voor respect. Voor keuzevrijjheiud. En wie niet tegen mij is? Is voor mij!

Mijn tweede oproep is: Laten we vóór onze overheid bidden, zodat ook zij VOOR zullen zijn.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Vragen stellen

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag