Leven in en met de waan van elke dag

het leven is als boodschappen doen

boodschappen

Afgelopen week keek ik naar mijn leven en zag een paralel met mijn boodschappen doen en wil die graag met jullie delen.

Als ik mijn wekelijkse boodschappen ga doen maak ik meestal een lijstje met boodschappen die ik denk echt nodig te hebben. En als ik gefocust aan het winkelen ga dan vlieg ik van mijn eerste punt op het lijstje naar het tweede. Als ik dan thuiskom heb ik mijn lijstje afgewerkt en dat geeft een voldaan gevoel. Ik kan het weer afvinken. Echter als ik dan een dag later in het reclameblaadje van de winkel kijk dan denk ik: Getsie dat had ik gisteren mee moeten nemen. Een gemiste kans.

Als ik geen lijstje met boodschappen maak en ontspannen ga winkelen kom ik vaak thuis met leuke en goede dingen zoals aanbiedingen Echter, vaak mis ik een aantal essentiële boodschappen en moet ik gefrustreerd nog een keer naar de winkel.

Het is maar zelden dat ik met een lijstje ontspannen boodschappen doe en ook nog de aanbiedingen zie en de dingen die wel op het lijstje hadden moeten staan. Als ik dat allemaal wel doe dan merk ik dat ik in met één keer boodschappen doen een week lang tevreden ben.

leven met en in

Het leven in en met de waan van elke dag is voor een mens niet eenvoudig, ook voor mij niet.

Als ik gefocust ben - en dat kan ik erg goed - èn gehaast, dan mis ik vaak essentiële dingen in het leven. Kansen en mogelijkheden die zich voor doen zie ik dan niet. Ook de kansen die God mij aanbiedt gaan aan mij voorbij.

Als ik daarentegen niet gefocust ben, dan kies ik er meestal voor om alleen de leuke dingen van het leven te kiezen wat heel ontspannend is. De essentiële zaken mis ik dan, met het gevolg dat ik gefrustreerd raak omdat ik niet vooruit kom. Uiteindelijk geeft het een tijdelijk voldoening maar een lange termijn frustratie.

Er is een tussenweg waarin ik èn gefocust èn ontspannen mijn leven leid. Dat is een leven waarin ik de kansen zie en grijp en waarin de focus mij op de essentiële zaken richt en mij op koers houdt. Het is een leven met urgentie, omdat ik de belangrijkste zaken in elk geval ga doen, terwijl ik de kansen die er zijn gefocust afweeg en wel of niet grijp. Zo houd ik grip op mijn leven en laat ik mij niet leiden door de waan van alle dag.

De termen realiteit (in het nu/aanbiedingen) en visie (toekomst/focus) zijn daarbij voor mij zeer behulpzame begrippen.

Wat is jouw realiteit en visie?


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Leven in en met de waan van elke dag

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag