Van bewust naar onbewust?

Herken je dat je onbewust dingen doet?

Vaak zeggen we: "Dat deed ik onbewust." Maar is dat ook zo?

Kan je onbewust je hand op tillen? Of onbewust linksaf slaan? Wie of wat geeft dan die instructie aan je handen of voeten?

Mijn hart klopt onbewust... ik kan daar met mijn wil geen invloed op uitoefenen. Ik kan het niet even sneller, langzamer of niet laten kloppen. Zo zijn er meer processen in mijn lijf die ik niet kan aansturen. Maar als het over ons gedrag gaat dan gaat die vlieger niet op. Dat we dingen op de automatische piloot doen wil nog niet zeggen dat we ze onbewust doen. We hebben onszelf dat gedrag aangeleerd, geautomatiseerd. Zo stappen we op de fiets en zetten ons in beweging door een trap beweging te maken.

Laat me je iets uitleggen wat ik van de psychologie geleerd heb. Onze hersenen kennen niet twee maar drie niveaus. Het 1) bewuste, 2) het onderbewuste en het 3) onbewuste. De eerste twee lagen zijn binnengekomen via onze hersens, ons brein. Het derde niveau is gevuld met iets dat via ons lichaam is binnengekomen.

Je zou kunnen zeggen ons onbewust zijn trauma's die we in ons leven hebben opgelopen en waar we ons niet meer bewust van zijn. Dat kan al gebeurd zijn terwijl we nog in de buik van onze moeder zaten. We hebben er geen enkele kennis van, slechts psychische of fysieke klachten. Dit is het terrein van specialisten zoals profeten of hypnotherapeuten om ons daarvan af te helpen.

Ons onderbewuste is gevuld met alles waar we ooit eens een besluit over hebben genomen om daar niet meer mee bezig te zijn. We hebben een manier gevonden om er mee om te gaan. Bijvoorbeeld een eenzame jongen die tegen zichzelf zegt: Ik heb geen hulp nodig, ik kan het alleen wel. Het kan die jongen in zijn leven erg veel brengen maar het gaat ook tegen hem werken mocht hij ooit met een partner gaat samenleven. Daarnaast we zijn niet gemaakt voor alleenzaamheid. Zei God niet: "het is niet goed dat de mens alleen zij"? We noemen dit soort besluiten levensscripten.

Deze levensscripten hielpen ons om te overleven toen we nog jong waren maar nu zijn we volwassen en beginnen ze ook tegen ons te werken. We zijn gebonden aan 'waarheden' die ons wel wat opleveren maar ons ook beperken. We leven niet ten volle maar we zijn meer aan het overleven. In het voorbeeld van de jongen zou je kunnen opmerken: "Hij kan niet alles alleen."

Levensscripten kunnen we veranderen als we ons er bewust van zijn. En om ons er bewust van te worden hebben we mensen om ons heen nodig die oprecht, eerlijk tegen ons durven te zijn. Mensen dus die van ons houden. En waar vind je die?

En willen we onze levensscripten veranderen als we bedenken dat verandering ongemak met zich meebrengt?

Ten slotte ons onbewuste. Dat is voer voor specialisten. Daar bevinden zich waarheden die van ons lijf zijn binnen gekomen en niet via ons denken. We zijn ons er meestal helemaal niet bewust van geweest. Het zijn vaak trauma's die we hebben opgelopen, soms al voor of tijdens onze geboorte. We hebben er geen actieve herinnering aan.

Misschien kun je iets met deze kennis over je 'zelf'.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Goed beknopt stuk.

Zit zelf vast in een wespennest van scripten. Waar ik wel aardig grip en zucht op heb. Nu 40 sommige met Christus geaccepteerd sommige aan het veranderen. Bijzonder. Groei gaat langzaam. Ben zelf ook gewoon star. Zijn liefde druppelt al 20 jaar langzaam binnen. Door dalen van fouten keuzes.

Ken je van Heidebeek.

Groetjes Raymon

Eenzaamheid. Is een beetje. Of was mijn 'sting'. Nailed it. Cool.
Raymon, op 23-05-22

Van bewust naar onbewust?

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag