Niet wat ik denk...

Is het in ons communiceren met de ander niet zo dat we willen dat onze boodschap zo overkomt zoals die bedoeld is?

Wij willen iets communiceren... Dus wij zijn verantwoordelijk voor wat we communiceren toch?

Afgelopen week een gesprek gehad met iemand die te maken had met grensoverschrijdend gedrag van een persoon. Die persoon wil dat de boodschap die die heeft overkomt maar creëert op hetzelfde moment een onveilige situatie. Denk je dat de boodschap overkomt?

Die persoon mist in alle opzichten het doel dat die heeft. Helaas zien we dit gedrag veel in christelijk Nederland en schieten die mensen zichzelf in de voet. Met name voorgangers, voorbidders en profetische mensen hebben hier een handje van. Zij willen ook graag een groot podium. Ik zeg niet dat ze hun mond moeten houden, want dat is met het badwater ook het kind weggooien. Wat hier nodig is is liefde en begrip voor die mensen maar ook begeleiding, en dat heet in de Bijbel discipelschap. Helaas staan deze mensen vaak niet open voor begeleiding of correctie. Zij beseffen niet dat we allemaal gelijken zijn (Matt 23:8) en ook de Heilige Geest hebben ( 1 Korinte 7: 40).

Liefde is de bron die zorgt dat we de ander respecteren, vertrouwen, ruimte geven, en zo meer. En liefde heeft geduld, hoop, houdt geen dagboek bij van alles wat haar is aangedaan. Liefde is ook weten dat je de ander niet kunt veranderen - dat is aan God - maar dat je wel jezelf kunt veranderen mits je naar jezelf durft te kijken, je zelf reflectie hebt. Luisteren naar wat anderen over je zeggen ook al voelt dat niet leuk en denk je dat ze ongelijk hebben. Wat als ze wel gelijk hebben en van je houden en daarom jou vertellen wat je doet.

Jij kunt met dat vervelende wat je hoort en wat volgens jou niet 'waar' is je voordeel doen. Je moet dan wel aannemen dat ze gelijk hebben en jij niet. Jij kunt dan jezelf aanpassen, veranderen zodat mensen zich om jou heen wel veilig voelen. Veiligheid en onveiligheid kun je bewust en onbewust creëren. Liefde maakt veiligheid...

De mensen die Jezus' onderwijs aannamen voelden zich veilig. Lees het verhaal van de Samaritaanse vrouw bij de put ( Johannes 4) er maar op na. Het bijzondere daar is wel dat Jezus haar niets opdrong en zij zelf tot inzicht kwam en vrij kwam van haar schaamte en schuld.

Wil jij mensen bemoedigen? Horen mensen vaak niet wat je zegt?

Stel dan alleen vragen, heb lief, respecteer en geef mensen de ruimte door te vertrouwen op de Heilige Geest. Die spreekt beter dan dat wij dat ooit kunnen doen. Ons profeteren is onvolkomen en waard om getoetst te worden. Ik heb mij er op toegelegd om slechts één zin te spreken en dat in alle nederigheid omdat ik weet dat ook ik onvolkomen ben.

Doe er je voordeel mee. Luister naar elkaar en verander JEZELF!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Niet wat ik denk...

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag