Gewetensbezwaar?

Afgelopen weken heb ik het boek van Miklós Nyiszli, Assistent van Mengele, patholoog-anatoom in Auschwitz-Birkenau gelezen. ISBN 9789074274548

Een zeer indrukwekkend boek dat je beter niet 's-avonds laat nog gaat lezen.

Wat mij met name interesseerde waren de keuzes en de daaraan voorafgaande overwegingen van deze Joodse arts. Hoe hij in deze afgrijselijke omstandigheden overeind bleef staan en zorg droeg voor zijn vrouw en dochter die elders in het kamp waren ondergebracht.

Een boek van keuzes en overtuigingen, een man die koos om te leven maar niet ten koste van alles. Hoe in dat kamp op de drempel van de dood als alle gevangenen voor de verbrandingsoven staan -een paar dagen voor de bevrijding- een Jood opstaat en getuigt dat een ondoorgrondelijke wil het Joodse volk de dood in heeft gejaagd. uit zijn betoog blijkt dat niet God dat doet want die heeft het kostbare leven gegeven.

Miklós Nyiszli koos voortdurend voor het leven, voor de ander, zijn gezin, vrienden en collega's em dan voor zichzelf. Een principe dat ook voor ons geldt!

"Zie, ik houd u heden het leven en het goede voor, maar ook de dood en het kwade: doordat ik u heden gebied de Here, uw God, lief te hebben door in zijn wegen te wandelen en zijn geboden, inzettingen en verordeningen te onderhouden, opdat gij leeft en talrijk wordt en de Here, uw God, u zegene in het land, dat gij in bezit gaat nemen. Maar indien uw hart zich afwendt en gij niet luistert doch u laat verleiden en u voor andere goden nederbuigt en hen dient, 18dan verkondig ik u heden, dat gij zeker te gronde zult gaan; niet lang zult gij leven." Deteronomium 30: 15-18a NBG 1951


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties


Gewetensbezwaar?

Niet wat ik denk...

... maar dat kan toch niet?

Van bewust naar onbewust?

Update over vervolg op "Geef Mij je hart"

Leven in en met de waan van elke dag